30032015 Nexos Logo2015 Kleur

ACTUEEL NIEUWS   Kijk hier

Aangifte vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting is een belasting over de winst. De Belastingdienst onderscheidt voor belasting over winst rechtspersonn en natuurlijke personen. Rechtspersonen (zoals besloten vennootschappen) moeten aangifte vennootschapsbelasting doen. Natuurlijke personen (zoals eenmanszaken) betalen belasting over de winst via de aangifte inkomstenbelasting.

Bent u eigenaar van bijvoorbeeld een bv of nv? Dan moet u voor uw bedrijf aangifte vennootschapsbelasting doen.

Andere rechtsvormen, zoals verenigingen, stichtingen en vergelijkbare organisaties, moeten alleen in bepaalde situaties aangifte vennootschapsbelasting doen.

Belastbaar bedrag en boekjaar

Uw bedrijf of organisatie betaalt vennootschapsbelasting over het belastbare bedrag. Dit is de belastbare winst in een bepaald jaar, verminderd met de aftrekbare kosten.

Bij het vaststellen van de winst en het belastbare bedrag zijn veel regelingen van toepassing die ook gelden voor ondernemers in de inkomstenbelasting. Voorbeelden hiervan zijn:

  • de investeringsaftrek
  • enkele fiscale reserves
  • de research & developmentaftrek (RDA)
  • de landbouwvrijstelling, de bosbouwvrijstelling en de mobiliteitsprojectvrijstelling
  • de tonnageregeling bij winst uit zeescheepvaart
  • de vrijstelling voor kwijtscheldingswinst

Ook bij de afschrijving op bedrijfsmiddelen gelden dezelfde regels als in de inkomstenbelasting. Sommige fiscale regelingen zijn specifiek voor de ondernemer in de inkomstenbelasting, zoals de zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling en de meewerkaftrek. Deze regelingen gelden niet binnen de vennootschapsbelasting.

Daarnaast zijn er specifieke regelingen voor de vennootschapsbelasting, zoals de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid.

Boekjaar
De vennootschapsbelasting is een belasting over de winst in een boekjaar. Vaak is dat boekjaar gelijk aan het kalenderjaar. Maar een gebroken boekjaar (bijvoorbeeld van mei t/m april) is ook toegestaan. Het boekjaar voor de aangifte vennootschapsbelasting moet gelijk zijn aan het boekjaar in de statuten van de vennootschap.

Een boekjaar is in het algemeen een periode van 12 maanden. Het eerste boekjaar van een net opgerichte vennootschap kan langer of korter zijn. Ook het laatste boekjaar (bij liquidatie van de vennootschap) kan een afwijkende periode beslaan. En als een vennootschap besluit het statutaire boekjaar te wijzigen, kan het 'tussenjaar' ook langer of korter zijn.


Aangifte vennootschapsbelasting

Een aangifte vennootschapsbelasting doen lijkt eenvoudig, maar dit is het zeker niet. Door de vele vragen die u dient te beantwoorden bij de aangifte vennootschapsbelasting en de vele over het algemeen onbekende belastingtermen, raken velen van u in de war bij het invullen van de aangifte vennootschapsbelasting. Bovendien zijn er veel fiscaal vriendelijke regelingen welke wellicht niet bij u bekend zijn. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor dit uit te besteden aan specialisten. Nexos Administratie & Advies, gevestigd in Best (bij Eindhoven), kan u dit werk uit handen nemen tegen een vaste scherpe prijs. Besteed u uw aangifte vennootschapsbelasting uit, dan weet u in ieder geval zeker dat de belastingaangifte goed wordt ingevuld en dat er geen misverstanden ontstaan bij de Belastingdienst. Tevens weet u zeker dat u niet te veel belasting betaald!

Zo bent u niet alleen van de zorgen van de aangifte vennootschapsbelasting af, maar weet u bovendien zeker dat de aangifte vennootschapsbelasting goed wordt ingevuld en ook goed wordt verwerkt door de Belastingdienst. Op deze manier voorkomt u vervelende verrassingen achteraf, zoals naheffingen waarbij u achteraf extra belasting met eventuele boete en belastingrente moet betalen.
Heeft u ook hulp nodig bij de aangifte vennootschapsbelasting, omdat u niet zeker weet of u de vaardigheden en kennis in huis hebt om dit zelf op de juiste manier te doen? Huur dan onze professional van ons kantoor in Best (bij Eindhoven) in om de aangifte vennootschapsbelasting voor u te verzorgen. Wij werken met vaste scherpe tarieven per maand. Dus ook hier bespaart u geld en weet u bovendien precies waar u aan toe bent.

Nexos Vaste Prijs Blauw 001

Nexos Online samenwerken Oranje 001

Nexos Kwartaalgesprek Zwart 001

Nexos Startersbegeleiding grijs 001

AL VANAF   € 50  (ex BTW) PER MAAND. VRAAG VANDAAG NOG EEN OFFERTE AAN!    Offerte aanvraag

AL HET ACTUELE NIEUWS VAN NEXOS   Kijk hier